Korekcijski okvirji in kontaktne leče

Korekcijski okvirji in kontaktne leče

V optiki Trnovo se lahko pohvalimo s pestro ponudbo korekcijskih očal priznanih blagovnih znamk, kot tudi kakovostnih dioptrijskih stekel ter kontaktnih leč.

Ponujamo širok nabor korekcijskih okvirjev različnih znamk za otroke in odrasle. V optiki Trnovo bomo na podlagi bogatih izkušenj in znanja, z veseljem poskrbeli iz pestre izbire očal, izbrati najprimernejša.


Očala na recept

OČALA NA RECEPT vam pripadata vsaki dve leti. Pri očalih za bližino je starostna omejitev dopolnjenih 63 let. Pri očalih za daljavo te omejitve ni.

Pogoj za pridobitev naročilnice za očala na recept je urejeno zdravstveno zavarovanje. Vrednost naročilnice – recepta za očala je odvisna od predpisane dioptrije, najnižja je 42,03 eur. Za vrednost naročilnice – očala na recept vam izdelamo osnovna očala v kolikor bi si želeli boljša očala razliko doplačate.

Do naročilnice – recepta za očala pridete tako, da se prijavite na okulistični pregled v koncesijsko ambulanto (npr. zdravstveni dom) računajte, da je čakalna doba od 1 meseca lahko tudi do 6 mesecev ali več.

Na samem pregledu vam izmerijo dioptrijo in vam izdajo naročilnico – recept za očala. Naročilnico – recept za očala lahko unovčite pri nas v optiki Trnovo ali v katerikoli optiki s koncesijo za očala. Vaša pravica je, da lahko naročilnico unovčite kjerkoli želite. Naročilnica – recept za očala ima enomesečni rok veljavnosti od datuma pregleda.

Pozanimajte se tudi o možnosti, da pridobite ti. naročilnico za korekcijska očala. To pomeni, da vam ob naročilu očal pri okulistu, delne ali celotne stroške le-teh poravna zavarovalnica. Znesek, ki ga pridobite, je odvisen od namena očal ter njihove dioptrije. Dobro je vedeti, da lahko naročilnico pridobite tudi za kontaktne leče. Očala na recept so seveda dobra opcija, še posebno ob pomanjkanju finančnih sredstev, ali pa tudi, če ne potrebujete očal za vsakodnevno rabo. Vsekakor pa lahko naročilnico unovčite za katerakoli očala, ter doplačate razliko, ki vam je zavarovalnica ne krije.

Očala na recept, oz. pravilneje rečeno “naročilnica ZZZS za korekcijska očala”, so ena izmed pravic vseh, ki imajo sklenjeno obvezno ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter imajo eno izmed bolezni ali okvar oči, ki jih določajo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Očala na recept lahko pridobijo osebe z dioptrijo za daljavo ter osebe z dioptrijo za bližino, ki pa morajo biti stare vsaj 63 let. Odrasli imajo pravico pregleda pri specialistu okulistu uveljavljati enkrat na dve leti, razen če se ugotovi večje odstopanje od dioptrije, preden preteče to obdobje. Otroci do dopolnjenega 15 leta lahko naročilnico pridobivajo vsako leto.

Za osnovni okulistični pregled, kjer boste preverili ali izpolnjujete pogoje, da dobite očala na recept, ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika, lahko se le naročite k enemu izmed oftalmologov, ki pa mora biti član javne zdravstvene mreže ali imeti koncesijo za preglede. Oftalmolog bo nato ugotovil, ali potrebujete katerega izmed pripomočkov za vid, ter vam na podlagi tega izdal naročilnico za korekcijska očala. Napotnico s strani svojega osebnega zdravnika boste potrebovali v primeru podrobnejšega pregleda pri specialistu, zaradi morebitnih težav z očmi. Priporočamo vam, da predhodno preverite tudi čakalne dobe za preglede. Preverite jih lahko na strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Naročilnico lahko potem unovčite v katerikoli optiki s koncesijo za očala, seveda tudi pri nas, v Optiki Trnovo. Omeniti je potrebno še to, da je izdana naročilnica veljavna le 30 dni po izdaji, zato vam priporočamo, da po pridobitvi naročilnice le-to kar se da hitro unovčite.

Najprej je potrebno poudariti, da nam 10% stroška pripomočka za vid krije obvezno zdravstveno zavarovanje, 90% pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zato je za uveljavljanje te pravice potrebno imeti urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Najpogosteje imate z naročilnico popust pri nakupu očal od 42 do 68 evrov, pri višjih dioptrijah lahko tudi več. V okviru tega cenovnega standarda, določenega s strani ZZZS, lahko dobite očala brezplačno. S tem cenovnim standardom je običajno pokrita cena pripomočka ter material, ki je bil uporabljen. Če se odločite za boljša stekla ali okvir, je potrebno razlike doplačati. Prav tako se ob dogovoru podpiše Izjavo o nadstandardu, kjer soglašate, da boste očala plačali.

V Optiki Trnovo imamo za vas pripravljeno široko ponudbo očal brez doplačila (tako imenovana socialna očala). Seveda vam ponujamo tudi možnosti menjave stekel, tanjšanja stekel, nadgradnje okvirjev za očala itd.


Otroška očala

Naše oči so izredno občutljiv ter dragocen organ. Otroci pogosto dojemajo vid kot nekaj samoumevnega in tudi kadar imajo težave s slabovidnostjo, pogosto o njih ne govorijo ali pa jih niti ne prepoznajo, saj so prepričani, da način, kako vidijo svet okoli sebe, povsem normalen. Do šestega leta se pri otroku razvijejo vse vidne funkcije, zato se nekatere napake vida lahko odpravijo le, če jih pravočasno odkrijemo. Hkrati pa je tako tudi večja verjetnost, da se bo otroku vid sčasoma izboljšal.

Ko ugotovimo, da otrok slabše vidi, je najboljša rešitev, da ga odpeljemo na pregled k strokovnjaku.

Pri mlajših otrocih je težko prepoznati slabovidnost. Očitni znaki, ki jih vsi poznamo so:

 • če očesi ne gledata v isto smer ali naravnost,
 • slabo razvito fokusiranje,
 • pretirano solzenje oči,
 • slaba kontrola nad vekama,
 • pogosta občutljivost na svetlobo,
 • nenavadna obarvanost kateregakoli dela očesa,
 • dolgotrajna rdečica oči,
 • pogosto mencanje oči,
 • izbuljene oči ali pojav skorje na očesu.

Prav tako je zelo priporočljivo opraviti pregled, če ima kateri izmed družinskih članov težave z očmi.

Starši, ki že imate izkušnje z izbiranjem primernih očal, veste, da izbrati očala, ki bodo vašemu otroku pisana na kožo, ni tako enostavno opravilo, kot se morda zdi na prvi pogled. Ključnega pomena pri izbiri je, da jih otrok sprejme in jih nosi z veseljem, da so dovolj trpežna, hkrati pa ga ne ovirajo pri igri in ostalih aktivnostih.

V optiki Trnovo bomo na podlagi bogatih izkušenj in znanja, z veseljem poskrbeli za vid vašega otroka ter vam pomagali pri pestri izbiri očal, izbrati najprimernejša. Da pa bo otrok lažje sprejel svoja nova očala, vam toplo priporočamo, da mu že doma pojasnite, zakaj potrebuje očala ter kako mu bodo koristila.


Kontaktne leče

Kontaktne leče so popoln nadomestek očal. Kljub temu, da so danes kontaktne leče izjemno udobne, mehke, kisiko propustne zaradi napredka tehnologije. Uporaba kontaktnih leč se priporoča v kombinaciji z očali. Priporočljivo je, da imamo vsaj en dan v tednu le očala.

Prvi korak, ko si zaželimo kontaktne leče je obisk očesnega specialista ki nam določi dioptrijo in najbolj primerne kontaktne leče za naše potrebe. V naši okulistični ambulanti na samem pregledu  dobite en par testnih kontaktnih leč, hkrati pa vas tudi naučimo rokovanja z njimi. Za ohranjanje zdravja oči je bistvenega pomena higiena, pravilna nega kontaktnih leč, pogosta menjava kontaktne leče ter redni okulistični pregledi.

Čiste roke so prvi korak zato si najprej temeljito umijte roke. Higiena je ključnega pomena saj s tem zmanjšamo možnost okužbe očesa. Zjutraj se najprej vstavi kontaktne leče in šele nato uredi obraz (npr. pri ženskah make up). Zvečer je postopek obraten – najprej odstranimo kontaktne leče, nato si očistimo obraz.

Pripravite posodico za shranjevanje kontaktnih leč tako, da jo napolnite z raztopino namenjeno za shranjevanje kontaktnih leč. Vedno kontaktne leče shranjujemo v svežo tekočino. Ob nakupu tekočine je priložena tudi posodica katero redno menjamo, maksimalno na 3 mesece.

 1. lečo postavimo na blazinico prsta (vrh kazalca) pazimo, da je leča “šalčkaste” oblike v kolikor je obrnjena narobe ima obliko “krožnika” vrh leče je obrnjen navzven
 2. s prstancem iste roke držimo spodnjo veko, z drugo roko pridržimo zgornjo veko
 3. nežno se dotaknemo očesa in leča se bo prisesala na oko
 4. zapremo oči in miže pogledamo levo-desno-gor-dol tako se leča namesti na sredino očesa
 1. pogledamo navzgor in s prstom (prstanec) potisnemo spodnjo veko navzdol
 2. z drugo roko držimo zgornjo veko
 3. s kazalcem in palcem lečo primemo in jo nežno odstranimo
You've just added this product to the cart: