Okulistični pregledi

Okulistični pregledi

V Optiki Trnovo izvajamo okulistične preglede, kjer vam preverimo očesni pritisk in notranji del očesa. Izvajamo tudi okulistične preglede za podaljšanje vozniških dovoljenj.

Okulistični pregledi so neboleči, na samem pregledu vam okulist razloži stanje vašega vida, vam predpiše dioptrijo za očala (če je potrebno oz sprememba) ali kontaktne leče. Pri nas vam preverimo očesni pritisk in notranji del očesa v primeru spremembe ali bolezni vam bo predpisal terapijo. Na voljo so vam tudi okulistični pregledi za podaljšanje vozniškega dovoljenja.

V naši optiki vam nudimo strokovne ter kvalitetne storitve. Na prvo mesto vedno postavljamo stranke ter individualni pristop k vsaki izmed njih, saj se zavedamo, da v današnjem času hiter tempo življenja ter pomanjkanje časa včasih izrineta prijazno ter ustrežljivo ravnanje s soljudmi.

Vabimo vas, da se naročite na okulistični pregled v Optiki Trnovo, kjer vam bomo skupaj z našim strokovnim ter ustrežljivim osebjem z veseljem pomagali pri ugotavljanju zdravja vaših oči in vida, ter vam svetovali pri nadaljnjih korakih izbire primernih očal ali kontaktnih leč.


Osnovni pregled

V naši ordinaciji vam bomo najprej opravili osnovni pregled, kjer bomo pregledali kako dobro vidite.

S pomočjo uporabljenih naprav lahko določimo različne vrednosti, kot sta dioptrija ali cilinder. S pomočjo biomikroskopa bomo pregledali sprednje dele očesa, ter na ta način ugotovili obstoj  morebitnih poškodb ali sprememb na očesnih strukturah. Nadeli si boste tudi posebna očala, ki zakrijejo eno oko, ter z njimi prebirali različne velikosti črk, ki se nahajajo na oddaljeni tabli.

Okulist vam bo po potrebi predpisal primerno dioptrijo leč, ki bodo najbolje popravile vaš vid. Tovrstni okulistični pregledi ne zahtevajo napotnice. Le v primeru, da specialist oftalmolog posumi na obolenja vida, pa se boste morali zglasiti pri svojem osebnem zdravniku ter pridobiti napotnice, ter se k specialistu naročiti ponovno.

Okulistični pregled je priporočljiv vsaki dve leti za uporabnike kontaktnih leč enkrat-letno. Dejavniki tveganja za odrasle vključujejo:

  • Očesne bolezni (glavkom, degeneracija makule, itd)
  • Sladkorna bolezen ali visok krvni tlak
  • Prejšnje očesne poškodbe ali kirurški posegi na očesu
  • Odrasli, ki nosijo kontaktne leče bi morali imeti okulistični pregled enkrat letno

Osnovni okulistični pregledi so povsem neboleči, zato kar brez skrbi. Običajno vas bomo na pregledu zadržali približno eno uro, ter z nekaterimi postopki pregledali vaše oči ter vid.

Po končanem standardnem pregledu se bo okulist z vami posvetoval o uporabi kontaktnih leč ter preveril ali so vaše oči primerne za uporabo kontaktnih leč. Z okulističnimi pregledi za kontaktne leče opravljamo kontrolo površine vašega očesa, kjer bo kontaktna leča ležala.

Skupaj s specialistom boste presodili za kakšen namen ter kako pogosto jih boste uporabljali. Z meritvijo vašega očesa bomo ugotovili katere so najprimernejše za vas. Poznamo tudi več vrst leč. Za tiste, ki jih uporabljamo več kot en mesec je potrebno opraviti podrobnejši specialistični pregled. Sledilo bo uvajanje v njihovo pravilno uporabo ter čiščenje in shranjevanje. Naše osebje vam bo pokazalo, kako jih pravilno vstaviti ter odstraniti. Pojasnili vam bomo tudi, na kaj morate biti pozorni pri uporabi leč. Po preteku približno enega tedna običajno sledi tudi kontrolni pregled, kjer se boste lahko o uporabi posvetovali ter se pogovorili tudi o morebitnih težavah z njihovo uporabo. Če ne bodo primerne, bomo leče zamenjali ter poskusili z drugačnimi.

S seboj prinesite očala ali kontaktne leče. Prav tako prinesite morebitna zdravila ali tekočine za oči, ki jih uporabljate. Če uporabljate kontaktne leče si jih 20 minut pred pregledom odstranite.


Merjenje očesnega pritiska

Pregledali bomo tudi očesni pritisk, saj ta spada med najpogostejše očesne bolezni, ter ga z zgodnjim odkritjem lahko ozdravimo ter preprečimo nadaljnje posledice, kot je na primer pojav glavkoma ter poškodbe vidnega živca. Tudi ta postopek je popolnoma neboleč, specialist se bo s tonometrom brez uporabe anestetičnih sredstev le dotaknil vašega očesa ter prebral izmerjene vrednosti.


Razširjen očesni pregled

Okulistični pregledi lahko zajemajo tudi pregled očesnega ozadja z oftalmoskopom. Oftalmologu omogoča pregled struktur očesnega ozadja, ki ga sestavljajo vidni živec ter žile mrežnice, ter na ta način pomaga pri odkrivanju različnih vnetij, sprememb roženice, pojav glavkoma, sive mrene itd. Okulistični pregledi te vrste se običajno opravijo pri ozki zenici. Z njihovo pomočjo lahko ugotavljamo tudi splošno zdravje človeka. S pravočasnimi okulističnimi pregledi očesnega ozadja lahko bolezenske spremembe tkiv odkrijemo še v obdobju, ko jih je mogoče ozdraviti.

V nekaterih primerih pa se specialist lahko odloči tudi za pregled očesnega ozadja pri razširjeni zenici. V oko vam v tem primeru kane kapljico tekočine, ki vam zenico razširi. Na ta način bo lažje podrobneje pregledal vaše oko. Ta postopek traja okoli 20 minut, pomembno pa je, da 3 ure po tovrstnem pregledu ne upravljate z motornimi vozili.

Različni okulistični pregledi preverjajo med drugim tudi barvno slepoto, količino solz ter kvalitete solznega filma, vidno polje itd.