Otroška očala

 

Pri malih otrocih se vid pospešeno razvija tam nekje do 18 mesecev starosti otroka, do 6.leta se razvijejo vse vidne funkcije.

Pri otrocih se nekatere napake vida lahko odpravijo le, če jih pravočasno odkrijemo.

Poskrbite za jasen pogled vašega otroka z rednimi obiski očesnega specialista. Strokovnjaki pravijo, da je več kot 80% informacij, ki jih otrok prejme v šoli vizualnih.

Vaš otrok potrebuje otroška očala

Nekaj namigov na kaj bodite pozorni pri nakupu otroških očal:

  • prvi korak je, da otroka že doma pripravimo na očala
  • otroška očala naj izbere otrok sam. Tukaj vam optiki pomagamo in svetujemo kakšna so primerna (velikost, material, …) nekaj modelov očal predstavimo otroku sledi njegova končna odločitev katera otroška očala bo izbral.
  • Glede na aktivnost otroka izberemo material otroških očal, le-te so lahko kovinska, plastična, titanium

V optiki Trnovo vam bomo posvetili ves potreben čas, da boste izbrali »ta prava« otroška očala.

 

Kateri so znaki, da otrok potrebuje otroška očala?

Pri zelo mladem otroku je težko prepoznati slabovidnost. Očitni znaki, ki jih vsi poznamo so,  da želi otrok gledati televizijo zelo od blizu ali nagiba glavo bližje ter se pogosto izgublja v besedilu, vendar so to le zelo površne ocene. Najboljša rešitev je, da ga odpeljemo na preventivni pregled k okulistu že kot malčka, preden dopolni leto starosti, da se izključijo možnosti različnih bolezni. Posebno pozorni pa moramo biti na naslednje znake: očesi ne gledata v isto smer/naravnost, slabo razvito fokusiranje, pretirano solzenje oči ter slaba kontrola nad vekama, pogosta občutljivost na svetlobo, nenavadna obarvanost kateregakoli dela očesa, dolgotrajna rdečica oči, pogosto mencanje oči, izbuljene oči ali pojav skorje na očesu. Prav tako je pregled nujno opraviti če ima kdo izmed družinskih članov težave z očmi.

Če ugotovite, da bo vaš malček potreboval otroška očala pa le brez skrbi. Pustite mu, da jih tudi sam pomaga izbrati, ter ga spodbujajte in poudarite pozitivne strani nošenja očal.

Kam po otroška očala?

Naše oči so izredno občutljiv ter dragocen organ. Pri otrocih je zelo velikega pomena pravočasno odkrivanje napak vida, saj je tako velika možnost, da se bo otroku vid tudi izboljšal. Ko ugotovimo, da naš otrok ne vidi dobro, ga odpeljimo na pregled k optiku.

Izbira je velika, kam se obrniti? Izbira dobrega optika je pri iskanju očal za vašega malčka ključnega pomena. Na prvem mestu je strokovnost, saj je potrebno pravilno svetovanje ter kvalitetna izdelava očesnih pripomočkov. Potrebno je tudi dobro svetovanje strankam ter seveda prijazen odnos. Da boste našli kar najbolj primerna otroška očala, mora izbrani optik tudi poznati anatomska merila obraza, dobro opazovati ter imeti estetsko žilico.

V optiki Trnovo bomo z veseljem poskrbeli za vid vašega malčka, skupaj bomo ugotovili kaj potrebujete ter vaše potrebe z našim znanjem, aparaturami ter spretnostjo uresničili.

Kaj še moramo vedeti?

Na otroška očala je potrebno tudi paziti ter z njimi pravilno rokovati. Na mizo jih odlagamo s stekli navzgor, da se ne poškodujejo. V naši optiki bomo prejemniku očal ter njegovim staršem seveda tudi pokazali kako se otroška očala pravilno namestijo na nos in za ušesa ter vam pokazali tudi kako se pravilno očistijo – to sicer običajno storimo s kvalitetnimi krpicami iz mikrovlaken ter uporabo mlačne vode.

Ko so očala na svojem mestu ter jih naš otrok že pridno nosi je dobro, da starši njihovo nošenje tudi nadzirajo.  Če se zaradi kakršnegakoli razloga poškodujejo pa jih je potrebno nemudoma odnesti nazaj k optiku. Popravila so običajno tudi brezplačna.

Otroška očala
4.9 (98.46%) 13 votes