Očala na recept

KAKO DO OČAL NA RECEPT?

NAROČILNICA za pripomoček za izboljšanje vida bolj poznano kot zeleni RECEPT za očala

OČALA NA RECEPT vam pripadata vsaki dve leti.

Pri očalih za bližino je starostna omejitev dopolnjenih 63 let. Pri očalih za daljavo te omejitve ni.

Pogoj za pridobitev naročilnice za očala na recept je urejeno zdravstveno zavarovanje. Vrednost naročilnice – recepta za očala je odvisna od predpisane dioptrije, najnižja je 42,03 eur. Za vrednost naročilnice – očala na recept vam izdelamo osnovna očala v kolikor bi si želeli boljša očala razliko doplačate.

Do naročilnice – recepta za očala pridete tako, da se prijavite na okulistični pregled v koncesijsko ambulanto (npr. zdravstveni dom) računajte, da je čakalna doba od 1 meseca lahko tudi do 6 mesecev ali več.

Na samem pregledu vam izmerijo dioptrijo in vam izdajo naročilnico – recept za očala. Naročilnico – recept za očala lahko unovčite pri nas v optiki Trnovo ali v katerikoli optiki s koncesijo za očala.

Vaša pravica je, da lahko naročilnico unovčite kjerkoli želite.

Očala na recept Očala na recept - naročilnica

 

Opozorilo:

Naročilnica – recept za očala ima enomesečni rok veljavnosti od datuma pregleda.

Se vam je poslabšal vid?

Pozanimajte se tudi o možnosti, da pridobite ti. naročilnico za korekcijska očala. To pomeni, da vam ob naročilu očal pri okulistu, delne ali celotne stroške le-teh poravna zavarovalnica. Znesek, ki ga pridobite, je odvisen od namena očal ter njihove dioptrije. Dobro je vedeti, da lahko naročilnico pridobite tudi za kontaktne leče. Očala na recept so seveda dobra opcija, še posebno ob pomanjkanju finančnih sredstev, ali pa tudi, če ne potrebujete očal za vsakodnevno rabo. Vsekakor pa lahko naročilnico unovčite za katerakoli očala, ter doplačate razliko, ki vam je zavarovalnica ne krije.

Kdo so upravičenci?

Očala na recept, oz. pravilneje rečeno »naročilnica ZZZS za korekcijska očala«, so ena izmed pravic vseh, ki imajo sklenjeno obvezno ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter imajo eno izmed bolezni ali okvar oči, ki jih določajo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Očala na recept lahko pridobijo osebe z dioptrijo za daljavo ter osebe z dioptrijo za bližino, ki pa morajo biti stare vsaj 63 let. Odrasli imajo pravico pregleda pri specialistu okulistu uveljavljati enkrat na dve leti, razen če se ugotovi večje odstopanje od dioptrije, preden preteče to obdobje. Otroci do dopolnjenega 15 leta lahko naročilnico pridobivajo vsako leto.

Kako poteka postopek pridobitve naročilnice za očala?

Za osnovni okulistični pregled, kjer boste preverili ali izpolnjujete pogoje, da dobite očala na recept, ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika, lahko se le naročite k enemu izmed oftalmologov, ki pa mora biti član javne zdravstvene mreže ali imeti koncesijo za preglede. Oftalmolog bo nato ugotovil, ali potrebujete katerega izmed pripomočkov za vid, ter vam na podlagi tega izdal naročilnico za korekcijska očala. Napotnico s strani svojega osebnega zdravnika boste potrebovali v primeru podrobnejšega pregleda pri specialistu, zaradi morebitnih težav z očmi. Priporočamo vam, da predhodno preverite tudi čakalne dobe za preglede. Preverite jih lahko na strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Naročilnico lahko potem unovčite v katerikoli optiki s koncesijo za očala, seveda tudi pri nas, v Optiki Trnovo. Omeniti je potrebno še to, da je izdana naročilnica veljavna le 30 dni po izdaji, zato vam priporočamo, da po pridobitvi naročilnice le-to kar se da hitro unovčite.

Koliko pa me očala na recept stanejo?

Najprej je potrebno poudariti, da nam 10% stroška pripomočka za vid krije obvezno zdravstveno zavarovanje, 90% pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zato je za uveljavljanje te pravice potrebno imeti urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Najpogosteje imate z naročilnico popust pri nakupu očal od 42 do 68 evrov, pri višjih dioptrijah lahko tudi več. V okviru tega cenovnega standarda, določenega s strani ZZZS, lahko dobite očala brezplačno. S tem cenovnim standardom je običajno pokrita cena pripomočka ter material, ki je bil uporabljen. Če se odločite za boljša stekla ali okvir, je potrebno razlike doplačati. Prav tako se ob dogovoru podpiše Izjavo o nadstandardu, kjer soglašate, da boste očala plačali.

V Optiki Trnovo imamo za vas pripravljeno široko ponudbo očal brez doplačila (tako imenovana socialna očala). Seveda vam ponujamo tudi možnosti menjave stekel, tanjšanja stekel, nadgradnje okvirjev za očala itd.

Očala na recept
5 (100%) 6 votes